STRATEGIA DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ A COMUNEI ADAMCLISI
2014-2020

IV. Analiza socio-economică a comunei

IV.1 Teritoriu

IV.1.1 Localizarea geografică

Regiunea Sud-Est este localizată în partea de Sud-Est a ţării, învecinându-se la nord cu Regiunea Nord-Est, la vest cu Regiunea Centru, la sud-vest cu Regiunea Sud-Muntenia şi Regiunea Bucureşti-Ilfov, la sud cu Bulgaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina şi ţărmul Mării Negre (194 km pe platforma continentală şi 245 km de ţărm). Regiunea Sud-Est este a doua ca mărime din cele 8 regiuni de dezvoltare, ocupând 35,762 km2 din suprafaţa totală a tării (reprezentând 15%).

Regiunea se află localizată într-un punct cheie, se constituie în frontiera estică a Uniunii Europene, în zonă aflându-se 2 puncte de trecere a frontierei cu Moldova, la Oancea (rutier), la Giurgiuleşti (rutier, feroviar, portuar) şi unul cu Ucraina la Ismail (portuar).

Regiunea Sud-Est cuprinde aproape toate formele de relief: Lunca Dunării, Câmpia Bărăganului în centru şi Câmpia Covurlului în nord, Podişul Dobrogea în est şi sud, în partea de nord a podişului Dobrogei se află Munţii Măcinului, iar partea de nord-vest a regiunii cuprinde o parte a Carpaţilor de Curbură şi a Subcarpaţilor de Curbură. Regiunea este străbătută de fluviul Dunărea, cuprinde Delta Dunării şi este mărginită la est de întreg litoralul românesc al Mării Negre (245 km).

Evoluţia paleogeografică şi acţiunea factorilor modelatori au dus la formarea unor unităţi de relief caracterizate prin structură de podiş cu altitudine redusă. Relieful cuprinde podişul Dobrogei cu altitudini mici, podişul având un aspect tabular, uşor înclinat spre NV şi are o pantă mai înclinată în apropierea litoralului şi a Dunării, altitudinile oscilând între 0 şi 200 m.

Judeţul Constanţa se învecinează cu:

  • la Vest: fluviul Dunărea;
  • la Sud: Bulgaria.
  • la Est: Marea Neagră (între Gura Portiţei şi Vama Veche);
  • la Nord: judeţul Tulcea.

Situată în partea de Sud-Est a României şi în partea de sud-vest a judeţului Constanţa, comuna Adamclisi intră în componenţa judeţului Constanţa, care face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Comuna Adamclisi are următorii vecini:

  • la Vest: comuna Ion Corvin;
  • la Sud: comuna Dobromir;
  • la Est: comuna Deleni şi comuna Peştera;
  • la Nord: comuna Aliman şi Rasova.

Suprafaţa totală a comunei, potrivit datelor statistice din 2014 deţinute de către Primăria comunei Adamclisi este de 13.867 ha. Conform INS aceasta este compusă din 10.632 ha terenuri agricole şi 3.213 ha terenuri neagricole.